Angst og fobier

Angst kan komme til udtryk som en voldsom reaktion, hvor nogle af de symptomer kroppen føler er som beskrevet under panikanfald, eller det kan være i en mildere form hvor der opleves et massivt ubehag, svedige hænder, forhøjet puls og en stærk trang til at komme væk fra det ubehagelige.

Angst kan komme i en social sammenhæng – fx hvis mange mennesker er samlet for at hygge sig om et bord, eller kommer for tæt på i store mængder uden mulighed for flugt (indkøb, Tivoli, markeder, stormøder ol), eller kan mærkes konkret overfor højder, edderkopper el. Når det er en mere enkeltstående ting man er bange for, kaldes det ofte for en fobi – men den måde det føles på er stort set den samme.

Angst kan være indlært som mønster helt tidligt i livet (”min mor var bange for hunde, og trak mig altid væk når de kom: nu får jeg det dårligt hvis jeg hører en hund gø”) eller være opstået senere. Uanset hvilken af delene, så er det væsentligt både at se på hele livssituationen (aktuel stress mv.) og lære metoder til hvordan man gradvist i meget små bidder kan lære at møde det man er angst for.

 

Ydelser

camilla-portraet_sidebar

Camilla C. Bechsgaard

Send mail

dansk_psykolog_forening